Posteroorlog in volle gang: 'Dit hoort niet bij campagne voeren'

Met nog twee dagen tot de verkiezingen voor Provinciale Staten trekken de partijen alles uit de kast voor extra stemmen. Door heel de provincie wordt campagne gevoerd.
De manier waarop sommige partijen dat doen, valt niet overal goed.
Door heel de provincie zijn steeds meer posters van de ene partij beplakt met posters van een andere partij. De PvdA-afdeling in Uithuizen zag dit weekend dat hun poster was overgeplakt door Grunnegers veur Stad en Ommelaand.

Hartstikke veel werk

'De verkiezingsstrijd mag je best scherp doen, daar is niets mis mee', zegt Afie Eleveld (PvdA) in Uithuizen. 'Maar het zijn vaak dure posters. Iedereen doet z'n best om die op te plakken. Het is hartstikke veel werk en ik vind dat je niet over elkaar heen hoort te plakken. Dat hoort echt niet bij campagne voeren.'

Van geen kwaad bewust

Jacco Swierenga is de nummer twee op de lijst van Grunnegers veur Stad en Ommelaand. Hij is zich van geen kwaad bewust. In Zuidbroek plakt hij een vijftal posters op één bord. Eén poster gaat over een oude eigen poster, maar daarnaast verdwijnen ook posters van de PVV en GroenLinks.

Iets brutaler

'Dit bord wordt heel erg vol en dan blijft er niet veel plek meer over', zegt Swierenga. 'Voor ons kleine partijen is dit de enige plek waar we goed onze boodschap kwijt kunnen. In de laatste week is het meestal wel een beetje een plakoorlog. We hebben ook niet het geld om dure driehoeksborden door de provincie te zetten, dus we zullen iets creatiever moeten zijn en misschien iets brutaler.'

Terugpakken

Voor Eleveld praat Swierenga de actie daarmee niet goed. 'Het hoort gewoon niet.' Het enige dat de partijen kunnen doen is hun eigen poster dáár weer overheen plakken. Zoals het CDA in Uithuizen heeft gedaan bij Grunnegers veur Stad en Ommelaand.
De posteroorlog duurt in ieder geval nog tot woensdag. Na de verkiezingen is er vermoedelijk een wapenstilstand.