Arriva: 'Machinist dodelijk ongeval Winsum valt niets te verwijten'

De machinist van Arriva die vorig jaar oktober betrokken was bij een dodelijke ongeval op een onbewaakte spoorwegovergang in Winsum valt niets te verwijten. Dat stelt de advocaat van Arriva in een brief aan de nabestaanden van het slachtoffer, een 24-jarige veehandelaar uit Ten Post.
'Door de bomen en de bosschages die langs de weg staan waar de heer Kazemier reed heeft de machinist het slachtoffer pas kunnen waarnemen toen hij slechts enkele meters van de spoorwegovergang was. Het zicht van de machinist was alleen vrij wat betreft het spoor', zo schrijft de advocaat.

Typhoon

Dit is vermoedelijk ook de reden waarom er geen gebruik is gemaakt van de typhoon (toeter - red.) en er direct aan de noodrem is getrokken, zo concludeert Arriva. 'De machinist had niet anders kunnen handelen en had ook niet anders hoeven te handelen. De veiligheid van
de spoorwegovergang is geen verantwoordelijkheid van Arriva.'

Voorrang

Bovendien, zo stelt Arriva, heeft de machinist de maximale snelheid niet overschreden. Ook had de trein geen technische mankementen. 'De machinist had geen verplichting om de snelheid aan te passen. Zelfs als hij het slachtoffer eerder zou hebben gezien dan nog was het aan de bestuurder om voorrang te verlenen.'

Aanpassen

De nabestaanden hebben Arriva samen met spoorwegbeheerder Prorail en de gemeente Winsum aansprakelijk gesteld voor de dood van de veehandelaar. Volgens letselschade advocaat Arvin Kolder zouden machinisten hun snelheid bij onbewaakte overgangen standaard moeten aanpassen. 'Helemaal als het zicht beperkt wordt door bomen en bosschages langs de weg en het spoor, zoals Arriva stelt'.

Spoorwegwet

Dat zou betekenen dat de overweg in strijd is met de Spoorwegwet. Daarin staat namelijk dat er in een straal van 500 bij 11 meter rond een onbewaakte overgang niets mag staan dat hoger is dan 1 meter. 'Juist om te voorkomen dat het zicht van zowel de machinist als de automobilist wordt belemmerd', aldus Kolder tegenover RTV Noord.
De gemeente Winsum kwam onlangs met een plan om de veiligheid op en rondom het spoor in de gemeente te verbeteren. De gesprekken met het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de provincie over de financiering lopen nog. Dat betekent volgens de gemeente dat de maatregelen, waaronder de aanpak van de Voslaan, niet op korte termijn gerealiseerd zullen worden.