Partij doet aangifte tegen hoofdrolspelers bevingsellende

Groningen Centraal! heeft maandagochtend bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan tegen de NAM, minister Henk Kamp, commissaris van de Koning Max van den Berg en zeven burgemeesters.
Volgens de partij maken ze zich schuldig aan het schenden van de rechten van de mens.

Ook wordt hen pogingen tot vernieling en misdrijven tegen het leven aangewreven.

Passief

Volgens Groningen Centraal! heeft de rijksoverheid de veiligheidsbelangen van Groningers niet serieus genomen.
De commissaris van de Koning en de burgemeesters krijgen het verwijt dat ze zich achter Den Haag verschuilen. 'Het is ongelooflijk dat lokale bestuurders zo passief zijn in het beschermen van hun burgers. Van hen wordt veel meer verwacht, zeker nu vaststaat dat Den Haag het niet doet,' zegt lijsttrekker Nette Kruzenga.

Serieus

Officier van justitie Pieter van Rest heeft de aangifte in ontvangst genomen. 'Wij nemen dit serieus en komen binnen een week met een reactie,' aldus Van Rest.

'Geen opzet'

Individuele burgers deden eerder al bij de politie aangifte tegen Kamp en de NAM. Het Openbaar Ministerie heeft laten weten deze zaken niet in behandeling te nemen, omdat er geen sprake is van opzet.
Volgens Van Rest betekent dat niet automatisch dat de aangifte van Groningen Centraal! ook niet in behandeling wordt genomen. Hij wijst er daarbij op dat deze nieuwe aangifte niet alleen is gericht tegen Kamp en de NAM, maar ook tegen de commissaris van de Koning en burgemeesters.