'Geen geknal meer, maar professionele vuurwerkshows'

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat er tijdens de jaarwisseling een verbod komt op het afsteken van vuurwerk in de stad Groningen.
Carbid

Het geknal moet plaatsmaken voor professionele vuurwerkshows op vooraf aangewezen plaatsen, zo vindt de partij. Ze pleit ook voor het beperken van carbidschieten. Volgens de gemeenteraadsfractie van de PvdD veroorzaakt het afsteken van consumentenvuurwerk in de stad Groningen elk jaar veel schade, overlast en lichamelijk letsel. Ook zou het milieu onnodig te lijden hebben van de oudejaarstraditie.

Zones

Om de overlast, gewonden en schade te beperken, wil de PvdD dat de gemeente Groningen professionele vuurwerkshows gaat organiseren. De partij dient daarvoor een voorstel in bij het college van burgemeester en wethouders. In speciale vuurwerkzones ziet de partij niets, omdat die te veel geld zouden kosten en er nauwelijks gehandhaafd zou kunnen worden.

Gewonden

Volgens fractievoorzitter Gerjan Kelder van de PvdD raakten in 2014 meer dan twintig jongeren gewond tijdens het afsteken van vuurwerk in Groningen. Hij vindt dat onaanvaardbaar.