'Groningen moet voor oneerlijk veel uitgeprocedeerden zorgen'

De gemeente Groningen moet voor onevenredig veel uitgeprocedeerde asielzoekers zorgen. Dat vindt het Landelijk Overleg Gemeentebesturen inzake Opvang- en terugkeerbeleid (LOGO).
Door een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep moet de grootste gemeente in de regio ervoor zorgen dat uitgeprocedeerde asielzoekers onderdak, voedsel en een plaats krijgen om te overnachten.

Opvang in Stad

De gemeente Groningen heeft maandag een opvang voor deze groep geopend in het voormalige Formule 1 Hotel aan de Helsinkistraat. De opvang is voor mensen die weigeren terug te gaan naar het land van herkomst of in afwachting zijn van een gerechtelijke uitspraak. Inmiddels hebben zo'n vijftig mensen zich gemeld bij de opvang.

Centrumgemeenten

Omdat Ter Apel, naast Schiphol, de enige plaats is waar asielzoekers het land binnenkomen en vertrekken, zijn veel uitgeprocedeerden aangewezen op centrumgemeente Groningen. In onze provincie is Groningen de enige centrumgemeente, maar bijvoorbeeld in Noord-Brabant zijn er liefst zeven centrumgemeenten.

Eerlijk verdelen

LOGO heeft een voorstel gedaan om de uitgeprocedeerde asielzoekers eerlijk over de centrumgemeenten in het land te verdelen.