Eerste slib uit Eems uitgereden op akkers Veenkoloniën

Akkerbouwer Stoffer Hofman uit Veendam is blij met het waddenslib dat dinsdag op zijn akker wordt verspreid. 'We zoeken al jaren naar producten om de grond te verbeteren'.
In het slib uit de Eems zit wat zout en dat is volgens Stoffer Hofman juist goed voor de teelt van suikerbieten. 'Normaal gesproken voegen we wat natrium toe aan de grond en dat hoeft nu niet', legt de akkerbouwer uit.

Verstuiving

In totaal vijf boeren doen mee met de proef met het waddenslib. Het slib wordt uit de Eems en de Eemshaven gebaggerd en vervolgens uitgereden op de akkers in Veenkoloniën. Een dunne laag moet onder meer de verstuiving van de zandgronden tegengaan en vocht vasthouden.

Eerste lading

De eeste lading van in totaal 500 ton slib wordt dinsdag uitgereden op de akkers in de Veenkoloniën. Stoffer Hofman heeft nog geen idee of de proef zal slagen. 'Dat is afwachten, maar we hebben al een aantal producten geprobeerd. Vorig jaar deden we bijvoorbeeld mee met een proef van klei op zand', zegt de akkerbouwer.

Groene dijk

Het slib zal ook gebruikt worden voor de aanleg van een dubbele 'groene dijk' tussen de Eemshaven en Delfzijl. De Duitse deelstaat Niedersachsen is geïnteresseerd in de aanleg van de dijk. Niedersachsen heeft veel problemen met slib in de rivier de Ems. De rivier bevat erg veel slib, waardoor het water troebel is en weinig zuurstof bevat.