Infoversum maakt zich op voor zonsverduistering

De zonsverduistering is vrijdag mogelijk lastig te zien in Groningen. Toch hebben zich al ruim tweehonderd mensen aangemeld om het natuurverschijnsel te bekijken bij het Infoversum in Stad.
Zonnetelescopen
Op het plein voor het Infoversum worden zonnetelescopen neergezet. Sterrenkundigen van het Kapteyn Instituut, de sterrenkunde-afdeling van de Rijksuniversiteit Groningen, zullen uitleg geven bij het waarnemen. Het SRON Netherlands Institute for Space Research doet een aantal demonstratieproeven met zonlicht.

Tachtig procent
De zonsverduistering begint vrijdagmorgen om 9.33 uur. De maximale verduistering is om 10.40 uur. In Groningen wordt het zonsoppervlak dan voor meer dan tachtig procent door de maan bedekt. Daarna schuift de maan langzaam weer weg. Om 11.51 uur is de zonsverduistering voorbij.

Eclipsbril
Mocht het bewolkt en regenachtig zijn, dan zal de zonsverduistering ervoor zorgen dat het nog iets somberder en donkerder is dan normaal. Mocht het weer meevallen, dan benadrukt het Oogfonds dat een eclipsbril absoluut noodzakelijk is om onherstelbare schade aan het netvlies te voorkomen.

Voor een vergelijkbare grote eclips in Groningen moeten we wachten tot 2026. De eerstvolgende totale zonsverduistering is hier in 2135.
Deel dit artikel:

Recent nieuws