Contra-expertise in zaak van moord verdachte broers

© Jos Schuurman/FPS
De twee broers, die worden verdacht van de moord op oud-marktkoopman Berend Smit en het echtpaar Veenendaal uit Exloo, moeten zo snel mogelijk samen worden geobserveerd. Dit heeft de rechtbank in Assen dinsdag beslist.
Oneens

De advocaten van de twee zijn het niet eens met het rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC) en willen een second opinion. Het PBC concludeerde dat ex-militair Admilson R. volledig toerekeningsvatbaar is voor beide moorden en zijn broer Marcos verminderd toerekeningsvatbaar. Tbs is niet van toepassing, vindt de onderzoeksinstelling. Daardoor hangt Admilson een levenslange celstraf boven het hoofd. Volgens zijn advocaten is hij wel verminderd toerekeningsvatbaar, vanwege trauma's die hij zou hebben opgelopen tijdens missies in Afghanistan.

Bijzonder

De rechtbank gaf in december al opdracht om de voorwaarden voor een contra-expertise op te stellen. Het Openbaar Ministerie en de verdediging zijn het daar nu over eens. De rechter-commissaris moet de deskundigen selecteren. Een contra-expertise na een PBC-onderzoek is bijzonder. Het gebeurde slechts één keer eerder: in de zedenzaak tegen Robert M.
De rechtbank verwacht in oktober de zaak tegen de twee broers inhoudelijk te behandelen.