Provincie steekt ton in aardwarmteproject Stad

De provincie steunt het aardwarmte-project van de gemeente Groningen. Er is 100.000 euro beschikbaar gesteld. Later volgt mogelijk meer geld.
De gemeente Groningen wil 10.000 huizen in de wijken Selwerd en Paddepoel via aardwarmte van energie voorzien. Dat geldt ook voor gebouwen van de Rijksuniversiteit op het Zernike-complex.

Vijftig miljoen euro

Met de provinciale bijdrage kan het plan verder worden uitgewerkt. In totaal is vijftig miljoen euro nodig. Het grootste deel moet van investeerders komen, zoals banken en energiebedrijven.

Ellende gaswinning

De provincie zegt heel bewust in het project te stappen. 'We kunnen dan voor 10.000 woningen van het aardgassysteem af. Dat is in onze provincie met alle ellende van aardgaswinning natuurlijk heel erg belangrijk', licht PvdA-gedeputeerde Yvonne van Mastrigt toe.
De gemeente Groningen is blij met de steun uit het provinciehuis. 'Het is echt van belang dat je in zo'n groot project gezamenlijk optrekt met alle mogelijke partners. De provincie hoort daar zeker bij. We willen niet alleen de stad, maar de hele regio verder helpen op het gebied van energie', vindt GroenLinks-wethouder Mattias Gijsbertsen.