Winsum verdeeld over verdere stappen Boogplein

De gemeenteraad in Winsum is verdeeld over de verdere ontwikkeling van het boogplein. Er moet wat gebeuren. Dat vinden ze allemaal maar op welke manier, daar zijn verschillende meningen over.
De wethouder wil dat ondernemers en bewoners met ideeën komen voor het braakliggend terrein in het centrum van Winsum. De manier waarop dat gebeurd, daar zijn niet alle partijen het mee eens blijkt uit de raadsvergadering dinsdagavond.

Adviseur aannemen

'Dit college weet het niet meer en er is geen visie', meent VVD'er Harry Jonkman. Hij vindt het stappenplan van de wethouder maar niks. Jonkman wil dat de gemeente zelf kijkt naar de mogelijkheden om het boogplein te ontwikkelen. 'Neem een goede adviseur in de dienst', vindt Jonkman.
De PvdA vindt het een mager idee, zo zijn de voorwaarden waaraan de plannen van de inwoners moet voldoen onduidelijk. 'Anderen laten zwemmen terwijl je zelf verzopen bent is niet goed', zegt Henk de Vink.
Om bewoners serieuze plannen te laten maken moet het volgens hem duidelijk zijn wat het mag kosten. Ook het CDA wil dat er een duidelijk financieel kader komt. 'Dit voorkomt teleurstellingen', zegt raadslid Nico Werkman.

Discussiëren

GroenLinks is het daar niet mee eens. Zij vinden dan dat de ideeën niet door geld moeten worden geleid. GroenLinks is blij met het plan van de wethouder en kijkt uit naar het debat om te discussiëren over de ideeën.
D66 staat ook open voor de originaliteit van de inwoners. Raadslid Rolf Prummel is erg benieuwd. Toerisme en recreatie is volgens hun de oplossing voor het Boogplein.

Inbrengen

De ChristenUnie vindt het stappenplan een mooie aanleiding om nog even stil te staan bij de kosten. Ze vinden dat goed onderzocht moet worden hoeveel geld er beschikbaar is voor de nieuwe plannen.
Gemeentebelangen is ook blij met het stappenplan. De partij vindt wel dat alle inbrengen serieus bekeken moeten worden. Ook als ze niet helemaal aan de kaders van de gemeente voldoen.

Verzamelen

De ideeën worden volgens de wethouder Jaap Hoekzema goed bekeken. Ook de naar haalbaarheid ervan. Hij vindt niet dat er financiële voorwaarden gesteld moeten worden aan de plannen. Eind april gaat de wethouder de ideeën verzamelen tijdens een bijeenkomst.
Het Boogplein is inmiddels een hoofdpijndossier. Tien jaar lang probeert de gemeente iets te ontwikkelen in het centrum van Winsum. Zonder resultaat want meerdere projectontwikkelaars zijn afgehaakt.