Rechter gaat in tegen eis en spreekt onderverhuurster vrij

© Jos Schuurman/FPS
'Dit is corruptie!' Kwaad verliet een vrouw die was benadeeld door een 44-jarige Groningse de zaal tijdens de uitspraak van de rechter. Die sprak de verdachte vrij van oplichting, omdat ze vond dat er niet genoeg bewijs was.
De vrouw bood vorig jaar mei via Marktplaats haar woning aan de Fultsemaheerd in Beijum te huur aan. Daarbij gebruikte ze een valse naam en ze gaf niet aan dat ze de woning zelf van woningcorporatie Nijestee huurde.
Een vrouw wilde de woning voor haar dochter huren. Haar andere dochter had de woning nog bezichtigd. Ze hadden vooraf 1.600 euro aan huur en borg overgemaakt. Maar toen ze een afspraak wilden maken om de sleutel op te halen, zou de vrouw met smoesjes zijn gekomen en gaf ze uiteindelijk niet thuis.
In november reageerde een man op een nieuwe advertentie voor de huur van een kamer in het huis. Ook toen werd geld overgemaakt, maar de vrouw bleek de kamer al te hebben verhuurd aan een ander.

Miscommunicatie

Hun geld zagen de gedupeerden niet meer terug. Het raakte meteen op, omdat de vrouw kampte met schulden. Volgens haar eigen verklaring was er sprake van miscommunicatie.
Ze zei wel degelijk te willen verhuren, maar de huurders zouden zich hebben teruggetrokken. Volgens haar advocaat wilde ze het geld wel terugbetalen, maar zou dat voorlopig lastig worden.

Oplichting

De rechter meende dat er geen duidelijk oplichtingsmiddel was gebruikt. Dit stond haaks tegenover de lezing van het Openbaar Ministerie, dat honderd uur werkstraf eiste. De advocaat van de verdachte vond dit 'schappelijk'.

Geen bewijs

De valse naam was volgens haar niet de reden waarom de huurders op haar advertentie in waren gegaan. De vrouw had zelf aangegeven wel te willen verhuren en had dat ook daadwerkelijk gedaan in november. Het tegendeel kon de rechter niet bewijzen. Dat de vrouw zelf het onderverhuren niet aan Nijestee doorgaf, viel niet onder deze strafzaak.

Lege handen

De moeder die 1600 euro had overgemaakt en dit bedrag als schadevergoeding eiste, kreeg daarom nul op het rekest. Ze kan de zaak nog voorleggen aan de burgerlijke rechtbank om haar geld terug te krijgen.