Gokker uit Stad krijgt taakstraf voor helpen wietbende

© Jos Schuurman/FPS
Hij was ervan overtuigd dat de criminele jongens hem niet weer zouden komen opzoeken, zei een 20-jarige Groninger in de rechtbank. Daar was de rechter niet zo zeker van. Ze legde hem daarom naast een 60-urige taakstraf ook nog eens 60 uur voorwaardelijk op.
De Stadjer was onder druk gezet door een bende die zich bezighield met hennepteelt. Vorig jaar mei was hij in een café aan het gokken geslagen. Daarbij had hij zulke hoge bedragen verspeeld, dat hij gedwongen werd mee te werken aan een wietkwekerij op een woonboot aan het Hoendiep om zijn schulden af te lossen.

Woonboot

De bende had de woonboot uitgezocht als geschikte plaats. De man moest het huurcontract tekenen en zijn gezicht regelmatig aan de buren laten zien. De eigenaar van de woonboot vertelde de politie in juli dat hij vermoedde dat er een kwekerij op de boot zat. Dat bleek te kloppen. De politie vond een professionele kwekerij met zo'n driehonderd planten.

Huurauto

Daarmee was de Groninger zijn bron van inkomsten kwijt om de schulden af te lossen. In december trof de politie hem opnieuw aan in een verdachte huurauto. Hij bleek in een tas vier kilo wiet te vervoeren.

Klusjes

'Ze dwongen me om klusjes voor ze te doen, nu de hennepkwekerij was opgerold. Ze lieten me zelfs wapens zien, ik ben bang voor ze', vertelde de man. Namen van de bendeleden durfde hij niet te geven.

Huisarrest

De rechter rekende de man aan dat hij, na eerst gokschulden te hebben gemaakt, ook nog eens op het aanbod van criminelen inging in plaats van naar zijn familie te stappen. Die waren door de rechtszaak inmiddels op de hoogte. Zijn advocaat: 'Hij heeft van zijn ouders zijn portie huisarrest wel gekregen.'