Stad onderzoekt of scholen veilig zijn bij aardbevingen

De gemeente Groningen onderzoekt of negentig schoolgebouwen en gymlokalen in de stad aardbevingsbestendig zijn. Het gaat om panden waar de gemeente eigenaar van is.
Veel kinderen bij elkaar

De stad wil haast maken met het beoordelen van de schoolgebouwen, omdat daar iedere dag veel kinderen bijeen zijn. Na de zomer moeten alle panden zijn beoordeeld op hun bouwkundige staat. Ook wordt gekeken naar het risico op omvallende losse elementen, zoals kasten.

NAM betaalt

De NAM betaalt de kosten van het onderzoek. Wethouder Ton Schroor: 'Er kan uitkomen dat er ook echt wat met het fundament van een school moet gebeuren. Dan moeten we verder kijken met de NAM en Economische Zaken naar hoe we het oppakken'. Schroor benadrukt dat er geen reden is om aan te nemen dat de schoolgebouwen niet veilig zijn, maar dat de gemeente het zeker wil weten.
Schroor heeft schoolbesturen en kinderopvangorganisaties, die zelf eigenaar zijn van hun panden, uitgenodigd zich bij het onderzoek aan te sluiten. Zij moeten wel zelf regelen dat de NAM de onderzoekskosten vergoedt.