Minima-gezinnen in Stad raken steeds verder in de problemen

© Flickr/Karlis Dambrans (Creative Commons)
Gezinnen in de stad Groningen die in armoede leven, zien hun problemen steeds groter worden. Het aantal is met 17.000 wel stabiel gebleven. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Groningen.
De armoede verdiept zich

De aard van de armoede is veranderd. Het gaat om gezinnen die vaak al langer van een minimum moeten rondkomen. Zij zien dat de problemen zich opstapelen.
Minima kunnen hun kinderen niet op een sport laten gaan, ze kunnen de energierekening niet betalen en geld voor genoeg eten en drinken is er niet.

Schulden

'Ook de schuldproblematiek neemt toe', zegt wethouder Mattias Gijsbertsen. 'De schulden die de mensen hebben, worden groter.' Volgens de wethouder komt dat doordat veel gezinnen in de crisis blijven hangen. 'Die moeten van steeds minder geld leven.'

Actieplan

De gemeente wil met een groot aantal projecten de groeiende armoede tegengaan. Hulp voor kinderen staat voorop. Het gaat onder meer om het zorgen voor voldoende eten, drinken en kleding. Ook komt er financiële hulp.

Aantal minima stabiel

Het aantal gezinnen dat in armoede leeft, is nauwelijks gegroeid sinds 2012. Het gaat om 17.000 gezinnen. Dit zijn ongeveer 25.000 inwoners. Het aantal kinderen dat in de stad in armoede opgroeit is ongeveer twintig procent.