Stad wil zich hard maken voor lokale bouwvakkers

© Flickr / FaceMePLS
De gemeente Groningen wil zich ervoor inzetten dat bij de grote projecten als de aanleg van de zuidelijke ringweg geen misstanden mogelijk zijn als uitbuiting en oneerlijke concurrentie.
Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van de PvdA en de SP. Die hadden aan de bel getrokken over het risico dat buitenlandse onderaannemers er met het werk vandoor gaan.

Voorwaarden

De twee partijen willen dat in de voorwaarden van de aanbesteding wordt opgenomen dat alleen werknemers aan de slag kunnen die worden betaald volgens Nederlandse voorwaarden. Op die manier zou gegarandeerd zijn dat aannemers met regionale bouwvakkers werken.

Aanbesteder

Burgemeester en wethouders wijzen erop dat ze niet altijd zelf de aanbesteder zijn. Bijvoorbeeld bij de ringweg is dat Rijkswaterstaat. Wel is de gemeente met partners als Rijkswaterstaat in gesprek over hoe misstanden tegen te gaan.
Daarnaast wil het college bekijken of bedrijven bij misstanden sancties opgelegd kunnen krijgen, zoals het opzeggen van de samenwerking.

Uitbuiting

De gemeente bekijkt verder wat de nieuwe Wet Aanpak Schijnconstructies betekent voor de aanbestedingen. In die wet staan allerlei maatregelen tegen uitbuiting, verdringing en oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden. De wet gaat waarschijnlijk op 1 juli in.