Exitpoll: PvdA bijna gehalveerd, SP de grootste

De PvdA in Provinciale Staten zakt van 12 naar 7 zetels. Dat blijkt uit de exitpoll, gemaakt door onderzoeksbureau Aha! in opdracht van de provincie Groningen. Grote winnaar is de SP, die gaat van 6 naar 8 zetels.
De exitpoll is een uitgebreide steekproef onder 565 mensen die woensdag gestemd hebben in Groningen, verspreid over Stad en platteland. Daar kun je uit afleiden hoe de uiteindelijke uitslag eruit komt te zien. De marge is één zetel bij partijen met meer dan 3 zetels.

SP en PVV winnen

Net als de SP krijgt ook de PVV er twee zetels bij, zo blijkt uit de exitpoll. De partij heeft op dit moment drie zetels, dat zouden er dan vijf worden. Ook het CDA komt uit op 5 zetels. Dit aantal haalde de partij ook al tijdens de Statenverkiezingen in 2011.

VVD verliest

Naast de PvdA staat ook de VVD op verlies. De partij zakt van 6 naar 4 zetels in Provinciale Staten. D66 krijgt er eentje bij en komt ook op 4 zetels. De ChristenUnie blijft op 3 zetels. GroenLinks verliest één zetel en komt op 2. De Partij voor de Dieren krijgt er eentje bij, en mag volgens de poll straks met twee Statenleden in het Provinciehuis zitten.

Nieuwe partijen

Volgens de poll zitten er straks twee nieuwe partijen in Provinciale Staten: Groninger Belang met 2 zetels en 50Plus met één zetel. Die laatste partij deed vorig jaar al wel mee, maar kreeg niet genoeg stemmen voor een zetel.

Coalitie verliest kwart van de zetels

De huidige coalitie van PvdA, VVD, D66 en ChristenUnie heeft op dit moment met 24 van de 43 zetels een meerderheid in Provinciale Staten. Op basis van de exitpoll kun je concluderen dat deze coalitie straks 18 zetels zou hebben. Daarmee verliezen de partijen gezamenlijk een kwart van het aantal zetels.

Definitieve uitslag

De gemeenten zijn op dit moment bezig met het tellen van alle stemmen. De definitieve uitslag wordt woensdagnacht rond twee of drie uur verwacht.