SP is de grote winnaar, historische nederlaag voor PvdA

De SP heeft de slag op links gewonnen. Met 8 zetels zijn de socialisten in de voorlopige einduitslag de grootste in de provincie Groningen. De PvdA is gehalveerd: de partij had 12 zetels in Provinciale Staten, dat zijn er nu 6.
Ondanks dat is de PvdA na deze Statenverkiezingen nog wel de tweede partij in onze provincie.

Emotionele SP-lijsttrekker Sandra Beckerman

De socialisten zijn dus de grootste geworden. De SP heeft in plaats van 6 nu 8 zetels in Provinciale Staten. Dat is mede te danken aan de gemeente Groningen, want daar is de SP de grootste geworden. 'Dit is ongelofelijk. We zijn de grootste in de Stad en de provincie', vertelt Beckerman zichtbaar emotioneel tegenover RTV Noord-verslaggever Remy van Mannekes. Ook in Oldambt, Hoogezand-Sappemeer en Stadskanaal is de SP de grootste.

Nederlaag voor PvdA

Was de afgelopen decennia de PvdA altijd de grootste in Groningen, nu is het tij gekeerd. De exitpoll, die even na het sluiten van de stembussen bekend werd gemaakt, beloofde al niet veel goeds voor de sociaal-democraten. Gedurende de avond bleek dat de PvdA forse verliezen moest incasseren. Zo is de partij in Menterwolde weggeblazen. Dat komt onder meer door de discussie over de windmolens. In Pekela is de PvdA met tweederde kleiner geworden.
De partij zou in de exitpoll op 7 zetels uitkomen. Dat is er dus uiteindelijk nog een minder geworden. 'Een groot en pijnlijk verlies voor de de PvdA', zegt lijsttrekker William Moorlag vlak na het bekendmaken van de voorlopige einduitslag.

VVD ook op verlies

Net als de PvdA moet ook coalitiepartner VVD de wonden likken. Al zijn die wonden wat minder groot. De partij had 6 zetels, na de verkiezingen zijn dat er 4. 'Het was een hele spannende avond. Ondans de winst van de SP heeft de kiezer afscheid genomen van links. De SP en PvdA zijn nu samen minder groot. Daarmee kiest de Groninger voor een centrumcoalitie', vertelt VVD-lijsttrekker Mark Boumans aan RTV Noord. De VVD is overigens alleen in Haren de grootste partij geworden.

Opkomst Groninger Belang

Vanuit het niets zit Groninger Belang in Provinciale Staten. De partij, bestaande uit een groot aantal lokale partijen, heeft drie zetels weten te winnen. Vooral in Loppersum, Delfzijl, Eemsmond en Bedum is de partij populair.
Een van de belangrijkste leden van Groninger Belang is Annemarie Heite uit Bedum. Het voormalig Gemeentebelangen-raadslid is dinsdag door de partij uitgeroepen tot Groninger van Belang.

D66 zetel erbij
Ook D66 is gegroeid. Was de partij vorig jaar al met de gemeenteraadsverkiezingen de grootste in Groningen, nu is de partij vlak na de SP de op een na grootste partij in Groningen. Onder meer daarom krijgt de partij er een zetel bij, D66 gaat van 3 naar 4 zetels.
Het CDA heeft net als vier jaar geleden 5 zetels weten te halen. In 7 van de 23 provincies is het CDA wel de grootste partij geworden: Leek, Marum, Grootegast, De Marne, Bedum, Loppersum en Vlagtwedde.

Overige partijen

De ChristenUnie gaat van 3 naar 4 zetels. De PVV heeft net als vier jaar geleden 3 zetels. Ook GroenLinks behoudt de 3 zetels. De Partij voor de Dieren krijgt er een zetel bij en staat nu op 2. De Partij voor het Noorden komt op 1 zetel.
Red het Noorden, 50+, Grunnegers veur Stad en Ommeland, Seniorenpartij Groningen, Verenigde Communistische Partij, Partij voor Mens en Spirit, Vrij Mandaat en Groningen Centraal! hebben in de voorlopige einduitslag geen zetel weten te bemachtigen.

Lagere opkomst

In onze provincie lag de opkomst op 53%. Dat is 5,2 procentpunt lager dan vier jaar geleden. De opkomst in Groningen is in vergelijking met de rest van Nederland wel hoger: volgens de NOS lag de landelijke opkomst bij de Statenverkiezingen op 47%. Dat is ruim 8 procentpunt minder dan vier jaar geleden.
Bekijk hier de volledige uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen.