D66'er Pijlman wordt senator

Dankzij de grote winst van D66 krijgt D66-politicus Henk Pijlman een zetel in de Eerste Kamer. Pijlman stond negende op de kandidatenlijst voor de partij. D66 heeft na de verkiezingen tien zetels.
Voor Pijlman zelf kwam het senatorschap niet helemaal als een verrassing: 'Het moest natuurlijk nog wel gebeuren, maar peilingen wezen al in de richting van tien zetels.' Wat opvalt is dat Pijlman waarschijnlijk de enige Groninger in de Eerste Kamer wordt. Bij de andere partijen stonden er geen Groningers op verkiesbare plaatsen. Dat de provincie zo mager is vertegenwoordigd in de Eerste Kamer noemt Pijlman 'heel slecht.'

Hoofdtaak

Pijlman, die eerder wethouder was in de gemeente Groningen, is in zijn dagelijks bestaan bestuursvoorzitter van de Hanzehogeschool in Groningen. Dat blijft zijn hoofdtaak, het senatorschap doet hij erbij. Wel schrapt Pijlman een aantal nevenfuncties. D66 is overigens geen voorstander van het huidige systeem van Tweede en Eerste Kamer. De partij ziet liever een constitutioneel hof dat de toetsing van wetten voor zijn rekening neemt. Nu doet de Eerste Kamer dat.