'Ontvoerder' van tienermeisje in elkaar geslagen in Zuidbroek

© Jos Schuurman/FPS
Was het een van tevoren afgesproken afrekening of kwamen drie mannen uit Zuidbroek toevallig tegelijk op het idee om een man uit Apeldoorn te mishandelen? Het Openbaar Ministerie vond het eerste, maar de rechter zag daar niet genoeg bewijs voor.
De drie kregen woensdag elk 100 uur taakstraf opgelegd.
Het geweld had alles te maken met de vermissing van de toen 17-jarige dochter van een 51-jarige man uit Zuidbroek. Het meisje verdween vorig jaar februari drie weken van de radar.

Ontvoering?

Achteraf bleek het meisje via internet een verhouding te hebben gekregen met een man uit Apeldoorn, terwijl ze intussen een relatie had met een 21-jarige man uit Zuidbroek. Met haar internetdate had ze vrijwillig drie weken het land doorgereisd, terwijl iedereen in het dorp dacht dat ze ontvoerd was.

Hotel

De man uit Apeldoorn had begin maart in voorarrest gezeten voor de vermeende ontvoering. Toen hij vrij kwam, zocht hij weer contact met het meisje en sprak op 20 maart met haar af in hotel Van der Valk in Zuidbroek.
Toen de dochter nogal schaars gekleed het huis van haar vader verliet, ging haar vriendje haar achterna. Bij het hotel kwamen de drie elkaar tegen. Er werd een afspraak gemaakt om die avond in het huis van haar vader alles uit te spreken.

Ambulance

Het vriendje deed de deur open. Eenmaal in de woonkamer bleken er meer personen aanwezig te zijn. De man uit Apeldoorn werd meermalen op zijn hoofd gestompt en geslagen door de vader van het meisje, haar 43-jarige oom en nog een 21-jarige kennis die in hun garage in Zuidbroek werkte. De man schreeuwde het uit van de pijn. Hij moest met de ambulance naar het ziekenhuis om de hoofdwonden te laten behandelen.

Verjaardag

De officier van justitie meende dat er sprake was van een vooropgezet plan voor de afranseling. Hij geloofde niet dat de mannen van plan waren geweest rustig te praten met de vermeende ontvoerder van hun dochter, nichtje en vriendin. Hij eiste daarom voor alle verdachten een taakstraf van 150 uur. Ook voor het vriendje dat geen geweld had gebruikt, maar in de ogen van het OM wel bij het complot hoorde.
De advocaten van de verdachten stelden dat het ging om een spontane actie. De vader was de dag ervoor jarig geweest, dus de mannen waren gewoon een biertje komen drinken. Ze zouden door woede overmand zijn geraakt.

Trauma's

De rechter vond dat ieder zo zijn eigen reden had om klappen uit te delen. De vader en oom handelden uit rancune om de vermeende ontvoering, de garagewerker kampte met jeugdtrauma's en stelde dat de man iets bij hem had losgemaakt waardoor hij zich niet kon beheersen. Omdat er niet genoeg bewijs was voor een vooropgezette samenwerking, werd het vriendje vrijgesproken van medeplichtigheid.

Schadevergoeding

De drie veroordeelden moeten het slachtoffer een schadevergoeding van dik 500 euro betalen. Hij had ook om 5000 euro smartengeld gevraagd, maar die aanvraag was volgens de rechter niet voldoende onderbouwd.