ASWA: Wijkwinkel moet verbindingen leggen tussen bewoners

© Suzanne Stoppels/RTV Noord
Hoe kun je mensen meer betrokken krijgen bij hun eigen wijk? Start een wijkwinkel! Tenminste als het aan Jan Snoek van de Algemene Stichting Welzijn Appingedam ligt, is dat een oplossing.
Deze week opent de eerste wijkwinkel in Appingedam en Snoek draagt het project een warm hart toe.

Werkervaring

De winkel wordt gerund door vrijwilligers van De Inzet, die Snoek begeleidt. Deze vrijwilligers hebben volgens hem over het algemeen 'een behoorlijke afstand tot de arbeidsmarkt' en krijgen via de winkel niet alleen een werkervaringplek maar leren ook weer om met mensen om te gaan.

Wijkbewoners

'Dat is het niet alleen', legt Snoek uit 'omgekeerd is de winkel er ook voor de wijkbewoner die er bijvoorbeeld groente, fruit of zelfgemaakte kaarsen kan verkopen.'

Wisselwerking

Het is volgens Snoek de bedoeling dat op deze manier wijkbewoners wat vaker bij De Inzet naar binnen wandelen en een klein zakcentje kunnen bijverdienen door de verkoop van hun zelfgemaakte of gekweekte zaken terwijl de vrijwilligers van De Inzet weer aan het werk zijn.

Maximaal tien weken

Wijkbewoners kunnen vanaf vrijdag in de winkel een meter plank huren waar ze hun waar op kunnen stallen voor de verkoop. Zo'n plank kan tot maximaal tien weken gehuurd worden voor vijf euro per week.
'We willen een breed en gevarieerd aanbod hebben en houden, dus kunnen mensen maximaal tien weken achter elkaar een plank huren zodat anderen daarna ook een kans krijgen wat te verkopen', besluit Snoek.