Plan voor zeehondencrèche in Termunten

© Steven Radersma/RTV Noord
Een groep Groningse ondernemers en dierenliefhebbers wil een zeehondencrèche gaan bouwen in Termunten. Dit uit onvrede over de manier waarop de crèche in Pieterburen zeehonden opvangt.
Visrestaurant

De nieuwe crèche moet verrijzen bij visrestaurant Landman in Termunten. Eigenaar Pieter Landman is één van de initiatiefnemers. Ook Enno Kruijer uit Spijk zit in het voorlopige bestuur. Kruijer werd in september vorig jaar door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit betrapt op
van zeehonden in een schuurtje naast zijn woning.

Kritiek

Kruijer maakte vroeger deel uit van het netwerk van EHBZ, de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren. Die organisaatie brengt zieke zeehonden en huilers naar Pieterburen. Kruijer stapte uit de EHBZ, omdat hij zware kritiek heeft op het beleid van 'Pieterburen'.

Lenie

Kruijer en een aantal anderen vinden dat de crèche teveel zeehonden aan hun lot overlaat. De dieren, die wel in Pieterburen terechtkomen, worden te snel weer uitgezet, menen ze. Ook Lenie 't Hart deelt die kritiek. Het was één van de oorzaken van de breuk tussen 't Hart en de zeehondencrèche. Zij is overigens niet betrokken bij de nieuwe crèche.

Punt van Reide

Zeehonden in de nieuwe crèche in Termunten zullen langer in de opvang zitten. De nieuwe opvang is van plan zich met name te richten op de zeehonden bij de Punt van Reide.

Vergunning

Het bestuur heeft bij de Rijksdienst Ondernemend Nederland een vergunning aangevraagd om zeehonden op te mogen vangen. Die dienst bevestigt dat er een anvraag is gedaan.

Zes locaties

Nederland telt inmiddels drie opvangadressen: Pieterburen, Texel en Stellendam. De crèche in Pieterburen is van plan om dependances te openen in Westvoorne en op Terschelling. De vergunningen daarvoor zijn al afgegeven. Met Termunten erbij stijgt het aantal opvanglocaties tot zes.