Taakstraf voor zwarttankende brandweerman

© FPS/Jos Schuurman
Een 45-jarige man uit Hoogezand heeft anderhalf jaar ten onrechte getankt op rekening van de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Daarvoor moet hij een taakstraf uitvoeren van 150 uur. Ook kreeg hij een maand voorwaardelijke gevangenisstraf.
De man, die werkte bij de vrijwillige brandweer, had begin juli 2013 op het terrein van de kazerne een tankpas gevonden, die hoorde bij een auto van de gemeente. Hij was aanvankelijk vergeten deze terug te brengen en toen hij in de financiële problemen raakte, werd de verleiding om met het pasje te tanken te groot.

Te dure auto

De man kreeg geldproblemen, nadat zijn ex-vriendin met de noorderzon was vertrokken en hem met de hypotheek had laten zitten. Hij had eigenlijk een te dure auto, maar wilde voor de buitenwereld de schijn ophouden dat hij zijn zaken op orde had. Daarom gebruikte hij de pas om gratis te kunnen tanken.
In december vorig jaar kwam de zaak aan het licht bij de gemeente. De man had voor ruim 7000 euro diesel en benzine getankt bij diverse tankstations in Groningen en Drenthe.

Betaalregeling

Hij was daar zelfs mee doorgegaan nadat hij in september een goedkopere auto had gekocht. 'Uit gemakzucht', bekende hij beschaamd. Bij de vrijwillige brandweer moest hij ontslag nemen. De Hoogezandster heeft inmiddels zelf een regeling met de gemeente getroffen om het geld terug te betalen.