'Met elke beving daalt waarde met drieduizend euro'

De waarde van woningen in het aardbevingsgebied in Groningen daalt wel degelijk door de bevingen. Sterker nog: met elke beving gaat de waarde met gemiddeld drieduizend euro omlaag. Dat blijkt uit een onderzoek door de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Minister Henk Kamp bestreed tot nu toe dat het aan te tonen was dat huizenprijzen daalden door de aardbevingen. Volgens onderzoekers Hans Koster en Jos van Ommeren kan dat wel, schrijft de VU op haar website.

150 miljoen euro

Het gaat om aardbevingen met een kracht boven de 2,2 op de schaal van Richter en om huizen binnen straal van tien kilometer. Vooral voor huizen die meerdere keren getroffen zijn door een aardbeving kan de daling flink oplopen. Koster schat dat de woningprijzen in Groningen met ongeveer 150 miljoen euro gedaald zijn als gevolg van de aardbevingen.
De economische effecten van aardbevingen kunnen breder worden gezien dan de directe schade aan woningen, betogen de onderzoekers, bijvoorbeeld door verminderd woongemak.

Verkoopduur

Het is niet aan te tonen dat woningen langer te koop staan dan voorheen. 'Dit kan verklaard worden doordat mensen de vraagprijs al naar beneden aanpassen, wat leidt tot een snellere verkoop', schrijft de VU.