Huis met de hoogste stutten gaat plat

De eeuwenoude boerderij Wilkemaheerd in Startenhuizen moet worden afgebroken. Het pand uit 1821 is door aardbevingen zwaar beschadigd.
Een deel van de boerderij was al gestut. Nu de voorgevel het dreigt te begeven, zijn ook daar deze week stutten geplaatst. En niet zomaar stutten.

Inpakken

De houten balken zijn tien meter hoog. Tot nu toe zijn het de hoogste stutten van het aardbevingsgebied. 'Het is bijna brute schoonheid', vertelt eigenaar Caspar Wechgelaar. 'Het is een knap staaltje constructiewerk. Hardhouten palen in de grond, dubbele balken dwars door de muren heen. Het idee bekruipt me om de Amerikaanse verpakkingskunstenaar Christo (die onder meer de Pont Neuf in Parijs en de Rijksdag in Berlijn inpakte met plastic, red.) te bellen om de zaak heel mooi in te pakken.'
Onderhandelingen
De familie Wechgelaar heeft de boerderij bijna honderd jaar in bezit. Ondanks dat het gebouw tegen de vlakte moet, kan Caspar geen afscheid nemen van de plek. Toch gaan de onderhandelingen over eventuele nieuwbouw met de NAM volgens hem niet soepel: 'Ik heb er wel een idee over. De NAM is het wel met mij eens, maar we steggelen nog over de laatste centjes. Ze willen niet buigen naar mijn mening.'

Verstevigen
Opknappen en verstevigen heeft volgens de eigenaar geen zin: 'Onderzoeksbureau Arcadis heeft berekend dat het 750.000 euro zou kosten. En dan weet je nog niet of het definitief goed is.' Daarom moet Caspar Wechgelaar gedwongen afscheid nemen van zijn huis, met - tot nu toe - de hoogste stutten van het bevingsgebied.