'Signalen seksueel misbruik Nanko van Buuren genegeerd'

© RTV Noord (archief)
De welzijnsorganisatie Ibiss heeft nooit onderzoek gedaan naar verdenkingen van seksueel misbruik door de eigen directeur Nanko van Buuren. Dat blijkt uit onderzoek van het dagblad NRC.
De oud-Eenrumer is half februari op 63-jarige leeftijd
. Hij werd bekend door zijn hulp aan kansloze kinderen in de sloppenwijken van Rio de Janeiro.

Misbruik

Volgens de krant zijn bij Ibiss op verschillende momenten signalen binnengekomen dat Van Buuren jongens misbruikt zou hebben. NRC heeft mails, brieven en gespreksverslagen in bezit die dat bevestigen.
Verder zou bij Ibiss gemeld zijn dat de welzijnswerker ooit Groningen zou zijn ontvlucht, omdat hij ook daar als hulpverlener jongetjes zou hebben misbruikt. Dat is ook niet onderzocht door de organisatie, die geld voor zijn werk inzamelde.
Overigens heeft RTV Noord dat ook een aantal jaren geleden onderzocht, maar daar geen harde bewijzen voor gevonden.

Ontkend

Er is er nooit aangifte gedaan tegen de veelgeprezen Van Buuren, zo meldt de krant ook. Van Buuren zelf heeft het vermeende seksueel misbruik altijd ontkend. In het verhaal in NRC worden ook vraagtekens gezet bij de besteding van grote bedragen, die als giften naar het werk van Van Buuren gingen.
Het bestuur van Ibiss herkent zich niet in de conclusies van NRC. In een verklaring laat het bestuur weten het 'uiterst onkies te vinden dat er zo'n negatief verhaal wordt geschreven over iemand die zich niet meer kan verdedigen'.

Prijs