Nijland is supersub in Zwolle

Stef Nijland is op zijn plek bij PEC Zwolle. De zoon van FC Groningen-directeur Hans Nijland is topscorer van de ploeg met elf treffers. De meeste daarvan maakt hij als invaller.
Toch krijgt de Tsjechische spits Thomas Necid van trainer Ron Jans de voorkeur in de punt van de aanval.

Bank

Nijland is ook eigenlijk geen pure spits. De 26-jarige blonde aanvaller komt misschien wel nog beter tot z'n recht als 'nummer tien' of hangend aan de linkerkant. Maar op die posities is ook geen plek voor hem. Daarom zit hij bijna wekelijks op de bank.

Mentaal sterk

Trainer Jans prijst Nijland over de manier waarop hij met zijn rol als wisselspeler omgaat. 'Dit is mentaal zo sterk. Accepteren dat je reserve bent en vervolgens laten zien beslissend te kunnen zijn', zegt Jans. Als coach van FC Groningen laat hij hem in 2007 debuteren in het eerste elftal.
Gek
Nijland maakt twee weken geleden tegen Cambuur een hattrick, als invaller. Het publiek scandeert 'alle ballen op Nijland'. 'Het klinkt ook wel gek dat je als topscorer op de bank zit. Ik hoor vaak dat ik gewoon in de basis zou staan als ik bij een andere club zou spelen', vertelt Nijland na de vrijdagtraining als voorbereiding op de wedstrijd tegen Excelsior.

Volgend seizoen staat Nijland ook nog in Zwolle onder contract. De kans is groot dat hij dan wel basisspeler wordt. De verwachting is namelijk dat Necid vertrekt.

Terug naar het Noorden

Op de langere termijn acht hij een terugkeer bij FC Groningen niet uitgesloten. 'Ik heb er wel eens over nagedacht. Het is wel prettig om daar terug te keren als je voor honderd procent lekker in je vel zit, dat je daarvoor wel iets hebt laten zien. Maar ik moet eerst deze lijn maar eens door zien te trekken', besluit de supersub van PEC Zwolle.