'Power to the people': Einde aan hoge energierekening

Groningers moeten zelf de macht krijgen over de productie van energie. Dan zijn ze niet langer afhankelijk van megabedrijven als Shell en ExxonMobil. De Groninger internetondernemer Stef van der Ziel heeft uitgedacht hoe dat moet.
De eigenaar van Jet-Stream en StreamZilla vindt dat woningen in Groningen volledig duurzaam moeten worden.

900 miljoen euro

Het geld dat hiervoor nodig is, moet komen uit onze eigen energierekening: 'Inwoners betalen nu zo'n 250 euro per maand aan energie. Een groot deel daarvan gaat naar de staat, in de vorm van belasting. Per jaar gaat het om een gezamenlijk bedrag van 900 miljoen euro. Dat kun je ook investeren in alternatieven. Dan ben je echt onafhankelijk,' stelt Van der Ziel.

Waterstof

Voor de uitvoering van zijn plan denkt Van der Ziel aan nieuwe technieken, zoals zonnepanelen, aardwarmte, manieren om energie op te slaan en het gebruik van waterstof.
'Per woning is zo'n 20.000 euro nodig', weet Van der Ziel. 'Niet iedereen heeft dat bedrag, maar investeerders zijn geïnteresseerd in dit soort projecten.'
'In mijn plan betaal je niet meer aan de energieleverancier, maar los je maandelijks af op de investering in je huis. Net als een hypotheek,' vertelt de Groninger.

Verlossen van aardbevingen

De internetondernemer denkt met zijn plan Groningen te kunnen verlossen van energiereuzen en de aardbevingen: 'Met het huidige systeem betalen we via de belastingen deels zelf mee aan de aardbevingsellende. Dat moet anders.'
'Met 'Power to the People' zijn mensen uiteindelijk zelfvoorzienend. Het geld dat ze uitsparen op de energierekening kunnen ze uitgeven aan andere dingen. Als we hierop inzetten gaan er echt dingen veranderen.'

Proef

Van der Ziel heeft zijn plan inmiddels voorgelegd aan verschillende politici en financiers. Als er genoeg mensen brood in zien, hoopt hij binnen afzienbare tijd te starten met een eerste proef.