Na twintig jaar heeft Appingedam weer een rondvaartboot

De Damsters hebben er ruim twintig jaar op moeten wachten, maar komende zomer is het zover: Appingedam krijgt weer een vaste rondvaartboot.
Een team van vijftien vrijwilligers vaart de boot iedere zaterdag door de grachten, zodat inwoners, toeristen en andere liefhebbers de Fivelstad ook vanaf het water kunnen bekijken.


'Niet zo'n plat wit ding'

De rondvaartboot is een langgekoesterde wens van Piet Manning, voorzitter van de bootcommissie en de Stichting Activiteiten Stad Appingedam (SASA). 'We zochten een boot die past bij de sfeer van Appingedam. We wilden een mooie boot en niet zo'n plat wit ding zoals je in Amsterdam of Groningen ziet. We vonden een mooie houten Punter in Giethoorn, en binnen een paar weken was de koop rond', vertelt Manning.

Damsterveer

Volgens Manning is de rondvaartboot een aanwinst: 'Zo'n twintig jaar geleden had Appingedam ook een rondvaartboot. In de tijd daarna zijn er wel wat boten geweest, maar die waren alleen op afspraak. Deze boot vaart straks in ieder geval twee keer op zaterdagmiddag'.

Proefvaart geslaagd

De Damsterveer heeft inmiddels een aantal geslaagde proefvaarten gehad en wordt eind deze maand officieel in gebruik genomen.