Schakers van SISSA handhaven zich in Meesterklasse

© Carl Hoekstra/RTV Noord
Het eerste tiental van schaakclub SISSA uit de stad Groningen heeft in de zevende ronde van de nationale schaakcompetitie het Limburgse Voerendaal met 3-7 verslagen. Daarmee verzekert het team zich van een hernieuwd verblijf in de Meesterklasse.
Na drie wedstrijden en evenzoveel nederlagen, leken de Groningers op een bijna onoverbrugbare achterstand te staan. Maar SISSA herstelde zich op tijd door overwinningen op Leiden en Pathena Rotterdam.

Verrassende overwinning

De Limburgers, die tot dusver maar één wedstrijd wisten te winnen, laten tegen SISSA niets aan het toeval over. Aan de eerste drie borden stellen ze drie buitenlandse grootmeesters op. Het helpt de Limburgers niet. Ondanks het op papier grote verschil in speelsterkte, valt de overwinning van de Groningers verassend hoog uit.

Duitse internationals

Aan het eerste bord verliest Frits Rietman na een harde strijd nog wel van de Oezbeek Saltaev, maar het is de enige overwinning die Voerendaal boekt. De broers Jorden en Lucas van Foreest verslaan de Duitser Levin en de Rus Orlov. De Groninger spelers bedwingen ook drie Duitse internationale meesters van Voerendaal.

Groninger Combinatie

Met nog twee wedstrijden te gaan is SISSA niet meer in te halen door Voerendaal en stadgenoot Groninger Combinatie. Dit laatstgenoemde team uit Groningen boekte nog wel een overwinning op Pathena Rotterdam, maar het is de vraag of die zege niet te laat komt. Groninger Combinatie, Voerendaal en Pathena moeten nu onderling uitmaken welke twee teams degraderen naar de eerste klasse.