Nooit meer 'zomaar' langs de wijk Delfzijl-Noord rijden

Documentairemaker Anne van Slageren uit Haren heeft een film gemaakt over de wijk Delfzijl-Noord. In zijn documentaire wil hij vooral de positieve kant van de wijk belichten. Bewoners zijn namelijk weer bezig met de toekomst van de wijk, in plaats van sloop en achteruitgang.
Krachtwijk

Delfzijl Noord is de wijk van winkelcentrum Kuilsburg, van voormalig jongerencentrum Sjanpouk en van het verkeerspark. Noord is in de jaren vijftig ontstaan om het groeiende aantal arbeiders onderdak te bieden. De wijk waar tot begin jaren negentig criminaliteit en sociale problemen de overhand kregen. Het is een levendige wijk, waar verschillende culturen samen leven.

De afbraak

Voor veel bewoners begon het echte verval in 1997, toen de overheid ingreep met een herstructureringsplan. 'Dat veroorzaakte veel leed', zegt Van Slageren. 'De woningen van het eerste uur en omliggende voorzieningen gingen plat. Daar zit ook nog veel oud zeer.'
'Omdat de huidige bewoners keihard werken om de wijk weer op te bouwen, wist ik: deze wijk wil ik vastleggen,' vertelt de documentairemaker.

Ruim een jaar

Van Slageren liep ruim een jaar rond in de wijk. Hij volgde uiteindelijk twaalf personen. 'Hun verhalen, aangevuld met beelden van voor, tijdens en na de sloop vertellen het verhaal van Noord. Door die verhalen zou ik nooit meer zomaar langs de wijk Delfzijl-Noord kunnen rijden'.
De documentaire 'Een wijk achter de dijk' gaat maandag om 19:30 uur in première in Theater en Congrescentrum De Molenberg. De toegang is gratis.