Grote kans op kleine ottertjes in De Onlanden

© Groninger Landschap
In natuurgebied de Onlanden bij Leek loopt mogelijk een zwangere otter rond. Dat blijkt uit een rapport dat stichting Natuurbelang De Onlanden heeft uitgebracht.
De eerste sporen van de vrouwtjesotter in de Onlanden zijn al in 2013 waargenomen. Sindsdien houden verschillende natuurorganisaties het dier in de gaten. Daar is een rapport uitgerold. De onderzoekers concluderen dat er een mannetje én een vrouwtje rondlopen.
'Via DNA uit otteruitwerpselen zijn we erachter gekomen dat het een mannetje en een vrouwtje zijn', vertelt René Oosterhuis van Stichting Het Groninger Landschap. 'Nu kan er een populatie ontstaan.'

Ambassadeur van goede natuur

De terugkomst van de otter naar De Onlanden is volgens Oosterhuis heel goed nieuws voor het natuurgebied. Verschillende natuurorganisaties hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om het 2500 hectare grote gebied om te vormen tot moerasgebied.
'Dat de otter terug is, laat zien dat dit een goed natuurgebied is, want hij komt alleen op plekken waar genoeg vis is en waar de waterstand goed is', legt Oosterhuis uit.

Naar een vaste populatie

'We hopen uiteindelijk dat hier zo'n twee of drie mannetjes en een aantal vrouwtjes komen, zodat er jaarlijks nieuwe otters geboren worden. Zo'n vaste populatie van die grootte, daar is dit natuurgebied groot genoeg voor', volgens Oosterhuis.
Binnen twee maanden hoopt hij dat de eerste baby-otters geboren zijn. Het kan wel een poosje duren voordat er ook beeld van de kleintjes is. Het zijn namelijk nogal schuwe dieren.