De Digitale Wereld: Succes voor slimme straatverlichting uit Groningen

Sommige bedrijven hebben de potentie om heel groot te worden. Omdat ze een goed nieuw product op de markt brengen, omdat ze de tijdgeest mee hebben of omdat ze een simpele oplossing hebben voor een wereldwijd probleem. Het Groningse Tvilight combineert deze drie zaken. Ze zijn een van de grootste spelers in de markt van intelligente straatverlichting.
Energieverspilling

Een paar jaar geleden stapte de Indiase ondernemer Chintan Shah uit het vliegtuig op Schiphol. Het viel hem op dat er altijd licht brandde op Nederlandse wegen en in steden. Zijn eigen onderzoek wees later uit dat er in Europa jaarlijks miljoenen worden uitgegeven aan het verlichten van straten waar niemand is. Weggegooid geld en niet duurzaam constateerde hij en dat moest beter. Al snel startte hij het bedrijf Tvilight.

Software

Tvilight maakt software voor slimme straatverlichting. Door middel van sensoren en draadloze internettechnologie zorgt het systeem ervoor, dat straatlantaarns alleen branden als dat nodig is. Dus wanneer er auto's, bussen, voetgangers of fietsers in de buurt zijn.

Besparing

Wanneer de bewegingssensor een auto, fietser of voetganger herkent, dan gaan de lampen in de buurt branden. Het licht beweegt dus mee met de verkeersdeelnemer. Wanneer er niemand in de buurt is, schijnen de lampen op 20 procent van hun capaciteit. Dat levert dus 80 procent besparing op.

Pratende lampen

De lampen kunnen onderling via internet met elkaar communiceren. De software is zo slim dat regen, sneeuw en rondvliegende takken geen invloed hebben op de verlichting. De instellingen van individuele lichten kunnen via internet bekeken en veranderd worden. En een hele straat kan met één sms-bericht volledig verlicht worden, bijvoorbeeld in geval van calamiteiten.

Kostenbesparing

Gemeenten kunnen veel baat hebben bij het systeem. Het biedt de mogelijkheid om in een handomdraai te kunnen zien wat het daadwerkelijke verbruik van straatverlichting is. Iets wat nu vaak een grove schatting is. Ook kan onderhoud veel efficiënter, omdat een lamp zelf meldt wanneer hij kapot is.

Subsidie

Het duurde in eerste instantie lang voordat Chintan Shah subsidie kon vinden voor zijn nieuwe bedrijf. Maar de provincie Groningen zag potentie in de jonge start-up, en Tvilight vestigde zich in de stad Groningen.

Dertig werknemers

Tvilight begon met een aantal medewerkers bij het Groningse Launch Café in de Herestraat; een plaats waar jonge technologiebedrijven en freelancers uit de internet- en creatieve industrie elkaar ontmoeten en samenwerken. Toen Tvilight serieus begon te groeien, werd een kantoorpand aan de Westerhaven in de stad ingenomen. Daar werken op dit moment zo'n dertig mensen.

Internationaal succes

Inmiddels opereert Tvilight internationaal, van Amerika tot Ierland, Duitsland, Canada en Australië. Het bedrijf heeft de ambitie om binnen vijf jaar wereldwijd bij de top drie te horen die software maakt voor slimme buitenverlichting. En dat zou dit Groningse bedrijf zo maar eens kunnen gaan lukken.
Jarno Duursma