Krijgt Nederland een farao uit Lutjegast?

© Vera de Kok (Wikimedia Commons)
Mag of kan de Groningse presentator Arjen Lubach 'Farao der Nederlanden' worden? De Tweede Kamer moet zich daar nu over buigen.
Dat heeft de presentator van het programma Zondag met Lubach afgedwongen door een burgerinitiatief te starten.
Als een burgerinitiatief meer dan 40.000 keer is ondertekend, kan het op de agenda van de Tweede Kamer komen. Maandagochtend was Lubach al halverwege.

DWDD

Toen De Wereld Draait Door maandagavond het initiatief besprak, ging de teller al snel over de 40.000 heen. Dat is een dag na de uitzending waarin Lubach de Nederlandse bevolking opriep hem als farao te laten erkennen.

Protest

Lubach, geboren in Lutjegast, onderneemt dit als protest tegen de monarchie. In zijn uitzending van zondagavond sprak hij zijn ongenoegen uit over het feit dat je koning kan zijn, enkel en alleen omdat je moeder koningin was.

Burgerinitiatief

Op de website Faraodernederlanden.nl kan het burgerinitiatief ondertekend worden. Lubach schrijft daar onder meer:
'Wij, burgers van Nederland, constaterende dat ons land behoefte heeft aan een farao, overwegende dat Arjen Lubach voor deze functie het meest geschikt is, verzoeken de Tweede Kamer Arjen Henrik Lubach, geboren 22 oktober 1979, te erkennen als de eerste farao der Nederlanden Arjen Henrik I.'

Nieuw voorstel

Het burgerinitiatief is in het leven geroepen zodat iedereen een onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer kan laten zetten. Het moet altijd een nieuw voorstel zijn en over een onderwerp gaan waar de Tweede Kamer over gaat, privéonderwerpen mogen dus niet. Een commissie van de Tweede Kamer beoordeelt of een voorstel aan de voorwaarden voldoet.
Als de farao-kwestie daadwerkelijk in de Tweede Kamer besproken wordt, is Lubach van plan naar Den Haag te gaan om zijn plannen toe te lichten.