Ambtenaren worden horendol: beiaardier geweerd uit gemeentehuis Grootegast

De toren van het gemeentehuis waarin het carillon hangt
De toren van het gemeentehuis waarin het carillon hangt © Groningen in Beeld/Henk Binnendijk
Beiaardier Jan Broersma uit Briltil mag niet meer spelen op het carillon in het gemeentehuis van Grootegast.
Dat heeft het gemeentebestuur besloten na klachten van de ambtenaren. Die vinden dat ze vanwege de herrie hun werk niet kunnen doen als Broersma het klokkenspel bespeelt.
Volgens een woordvoerder van de gemeente bespeelt Broersma sinds vijf jaar op onregelmatige tijden het carillon in de toren van het gemeentehuis.

'Leidt ernstig af'

'Soms speelt hij een halfuur, soms een uur. Het geluid dringt erg door en leidt ernstig af. Daar komt nog bij dat het carillon sowieso automatisch elk halfuur een deuntje speelt. Maar dat duurt hooguit een minuut.'
Volgens de woordvoerder is er niks aan te merken op de muzikale kwaliteiten van Broersma, maar gaat het puur om het harde geluid van het carillon.

Pittige brief
Broersma is not amused. In een pittige brief aan burgemeester en wethouders schrijft hij dat hij op een 'tamelijk onbeschofte manier aan de kant is gezet.'
Het steekt de beiaardier dat de beslissing blijkbaar al in december vorig jaar is genomen, maar dat hij nog geen verklaring heeft gekregen van Grootegast.

'Carillon is eigendom gemeente'
Die verklaring is er inmiddels wel. De gemeente schrijft aan Broersma: 'Het is een gegeven dat het carillon eigendom is van de gemeente Grootegast en als eigenaar kan de gemeente bepalen hoe er gebruik van het carillon mag worden gemaakt. Daarbij is het belangrijk dat rekening wordt gehouden met het welzijn van de medewerkers.'
De gemeente sluit handmatige bespeling van het klokkenspel niet helemaal uit. Alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals feestdagen, kan de gemeente besluiten dat er wel gespeeld mag worden.