Stadskanaal ziet voorlopig af van ouderbijdrage jeugdzorg

© Flickr/Karlis Dambrans (Creative Commons)
Ouders van kinderen in de gemeente Stadskanaal die jeugdhulp ontvangen, hoeven voorlopig geen ouderbijdrage te betalen. De gemeenteraad van Stadskanaal heeft dat maandagavond unaniem besloten.
Stadskanaal volgt daarmee het voorbeeld van onder meer
en
.

Drempel

Het gaat om kinderen die hulp ontvangen via dagbehandeling of 24-uurs zorg. De gemeenteraad van Stadskanaal vreest dat de ouderbijdrage voor kwetsbare gezinnen een drempel opwerpt om hulp te vragen. De bijdrage kan oplopen tot 1500 euro per jaar.
Wethouder Johan Hamster (ChristenUnie) heeft de raad duidelijk gemaakt dat zij 'hiermee een nog niet bekend gat in de begroting slaan'. De opbrengsten zijn immers voor de gemeente en de onzekerheid is nog groot.

Politiek signaal

Dat weerhield de voltallige raad er niet van om het besluit toch te nemen. 'We willen hiermee ook een politiek signaal afgeven', stelde raadslid Bert van Beek (ChristenUnie). 'We willen voorkomen dat kwetsbare kinderen hierdoor niet kunnen worden behandeld.'
Staatssecretaris Van Rijn doet nationaal nog onderzoek naar de consequenties van de ouderbijdrage. Zolang dat onderzoek loopt, willen de partijen dat het college afziet van inning.