René Leegte stapt op uit Tweede Kamer

VVD-Tweede Kamerlid René Leegte is dinsdag per direct opgestapt. Hij had een betaalde nevenfunctie en de inkomsten daaruit niet op tijd opgegeven.
Volgens de voormalige woordvoerder gaswinning van de VVD zijn 'dit soort slordigheden' niet uit te leggen en in strijd met de integriteitsregels binnen de VVD.
'Daarom kan en wil ik niet blijven functioneren in de Tweede Kamer', zegt hij in een verklaring. Om welke nevenfunctie het gaat, staat daar niet in. Het werk voor een organisatie had wel te maken met gebieden die aan zijn portefeuille raken.

Gaswinning

In januari raakte Leegte in opspraak na een telefoongesprek dat hij in de trein voerde. Hierin besprak hij de tactiek van de VVD in het gaswinningsdossier. Een milieuactivist twitterde de uitspraken.
Na een storm van kritiek stopte Leegte met de woordvoering over gaswinning. Nu heeft André Bosman die portefeuille.

Niet-rouwig

Fractievoorzitter Menco Slager van de VVD in Bedum zegt 'bepaald niet rouwig' te zijn om het vertrek van Leegte. 'Na die uitspraken in de trein vond ik dat hij totaal niet de belangen van de Groningers behartigde. Eigenlijk ben ik nooit echt gecharmeerd geweest van hem.'
Slager vond dat Leegte destijds niet alleen het woordvoerderschap over gaswinning moest opgeven, maar helemaal moest stoppen.