SP Veendam wil referendum over herindeling

Als het aan de SP-fractie in Veendam ligt, moet een referendum uitwijzen of de bevolking (nog) achter een herindeling staat.
Volgens SP-fractievoorzitter Harrie Schoonewille zijn de inwoners zelf nog steeds niet om hun mening gevraagd, terwijl hij het idee heeft dat zij bepaald niet staan te springen om een herindeling.

Strategische agenda

Maandagavond werd in de gemeenteraad van de parkstad een 'strategische agenda' besproken. Daarin hebben de burgemeesters van Veendam, Vlagtwedde, Bellingwedde, Stadskanaal en Pekela een eerste aanzet gegeven om in hoofdlijnen uiteen te zetten wat hun gezamenlijke kracht is.

Twijfels bij GemeenteBelangen

Coalitiepartij GemeenteBelangen Veendam uitte bij monde van fractievoorzitter Christel Knot haar twijfels over nut en noodzaak van de 'opgelegde herindelingsplannen'. Nu Bellingwedde en Vlagtwedde het liefst samen verder gaan, blijft er volgens haar 'voor Veendam wel iets heel duns over met Stadskanaal en Pekela'.

'Pas op de plaats'

Toch krijgt de SP vooralsnog weinig steun voor haar wens voor een referendum over de herindelingsplannen. Wel is het volgens D66 'verstandig om even pas op de plaats te maken totdat helder is wat de rol van de SP in de provincie zal zijn omdat duidelijk is dat deze partij geen voorstander is van herindeling'.