Video-feedback in het voetbal ook voor scheidsrechters

De Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken gaat videobeelden gebruiken om scheidsrechters beter te begeleiden. Daarmee hebben de Groninger arbiters een primeur. Geen enkele andere scheidsrechtersvereniging geeft de arbiters op deze manier feedback.
Positie kiezen

'Wij merken dat veel beginnende scheidsrechters zoekende zijn naar hun plek op het voetbalveld', zegt bestuurslid Marc van der Haak. De videobeelden moeten helpen om de prestaties van de scheidsrechters samen te bespreken. 'Dat is soms confronterend, maar wel heel leerzaam.'

Wedstrijden

Het filmen gebeurt niet tijdens trainingen, maar bij competitiewedstrijden. 'Dan leer je het meest, want je hebt dan te maken met onvoorspelbare spelsituaties', legt Van der Haak uit.

Doellijntechnologie

De inzet van videobeelden op het voetbalveld is niet nieuw. Zo worden er momenteel camera's gebruikt in De Kuip in Rotterdam om te bepalen of een bal de doellijn gepasseerd is. Nieuw is dat nu de aandacht uitgaat naar amateurscheidsrechters.

Scheidsrechtersverenigingen

Nederland telt 77 verenigingen voor scheidsrechters. Ze zijn opgericht om een huis te bieden aan scheidsrechters en ze te helpen bij het uitvoeren van hun taak als arbiter. Groningen en Omstreken is met meer dan tweehonderd leden de grootste vereniging.