Nieuwe single Hans van Lier over aardbevingen: 'Goaten worden vult mit woorden'

Hans van Lier & The Sidekicks presenteerden dinsdagmiddag in het Radio Noord-programma 'Op Noord' hun nieuwe single: 'Shiver/Goaten worden vult mit woorden'. Het nummer gaat over de aardbevingen in onze provincie.
Van Lier & The Sidekicks komen elke week samen in het pittoreske Meulnhörn om te repeteren in de oefenruimte achter de boerderij van bassist Fenno de Boer. De oefenruimte ligt middenin het gaswinningsgebied, en ook de boerderij van De Boer is door de aardbevingen beschadigd.

Groninger vertaling

Deze situatie inspireerde De Boer een jaar geleden tot het schrijven van 'Shiver'. Het nummer sloeg zo aan bij band en publiek, dat er nu een Groninger vertaling is gemaakt door Gerlof Timmer, die eerder nummers schreef voor de rock 'n roll-band Plat.

Langste nummer ooit

'Goaten worden vult mit woorden' is het langste nummer dat Hans van Lier & The Sidekicks tot nu toe hebben uitgebracht, bijna 8 minuten. De band wou geen enkele concessie doen. Normaal zingen Hans van Lier & The Sidekicks alleen in het Engels, maar de band vond dat dit nummer en thema eigenlijk alleen maar in het Gronings konden worden gezongen.

'We hebben daden nodig'

Volgens de band is Shiver veel meer dan 'het zoveelste nummer' over dit thema. 'Het is een oprechte muzikale hartenkreet. Wij maken ons grote zorgen. De gaten in de huizen, en de gaten in het vertrouwen van de Groningers in de toekomst, worden slechts gevuld met woorden. Maar wat we nodig hebben voor een toekomst zijn daden!'
Bekijk hieronder de Groninger versie, 'Goaten worden vult mit Woorden':
Bekijk hieronder de Engelse versie, 'Shiver':