(Update) Beving van 2.3 bij Appingedam

© RTV Noord
In de buurt van Appingedam en Delfzijl is dinsdagmiddag een aardbeving geweest.
Het KNMI meldde aanvankelijk dat de beving een kracht had van 2.1 op de schaal van Richter. Dit is korte tijd later bijgesteld naar 2.3. De beving was om 14.27 uur.
De NAM meldt dat de beving is geregistreerd door de sensor op het gemeentehuis in Appingedam.
Meneer Stratingh uit Appingedam zat te trillen op de bank. 'Ik hoorde eerst een doffe knal en dacht: er valt wat op zolder. Daarna ging het huis heen en weer.' Hij heeft wel eens eerder een beving gevoeld, 'maar deze was naar mijn idee zwaarder'.

Extra wrang

Voor Janny Trof uit Appingedam was deze beving extra wrang: ze voelde de trillingen terwijl ze in een vakantiehuisje in Steendam zat. En daar zit ze nu al twee weken, omdat aan haar eigen huis aardbevingsschade wordt gerepareerd.
'Ja, dan doet het wel extra zeer. Maar ja, we wisten dat dit zou kunnen gebeuren. Over een week mogen we weer terug in ons eigen huis, hopelijk is dan alles hersteld', zegt Trof.

Zwaarste beving deze maand

Het is de zwaarste beving deze maand. In totaal registreerde het KNMI in maart al zeven bevingen. Eind februari werd Appingedam ook al getroffen door een aardschok van 2.3 op de schaal van Richter. De zwaarste beving van dit jaar was op 6 januari in Wirdum. Het ging om een schok met en kracht van 2.7.
Maandagnacht was er om 04.23 ook een aardbeving van 1.1 bij Lageland.
De meteruitslag van de gebouwen sensor in Appingedam laat een duidelijke trilling zien om 14:27

— Eemskrant (@Eemskrant)
Forse
gedetecteerd om ~13:28 UTC (14:28 lt) op mijn hobby detector in Appingedam

— Peter Knol, PA1SDB (@P_Knol)
Beving van 2.3 is vastgelegd door sensor van gemeentehuis
. Bij andere gemeentehuizen geen registratie.

— NAM (@NAMbv)