Identiteitsroof is 'één grote nachtmerrie'

'Het is één grote nachtmerrie', verzucht Stef van Boeijen uit Haren. Op Marktplaats en Speurders worden door oplichters al wekenlang spullen aangeboden onder de naam van zijn zeventienjarige zoon Niek.
Zijn identiteit blijkt te zijn gestolen. Waarschijnlijk via de identiteitskaart die hij onlangs verloor. Daarmee zijn bankrekening nummers geopend. En er wordt driftig geadverteerd onder de naam van Niek op digitale verkoopsites.

Playstations, MacBooks en Iphones

Er worden Playstations, MacBooks en de nieuwe Iphones aangeboden. Er wordt wel betaald, maar niet geleverd. De familie weet dan nog van niets. Tot de eerste gedupeerde aan de lijn hangt. 'Toen begon een belletje te rinkelen', zegt Van Boeijen.
Er zijn meerdere mensen de dupe geworden van de oplichtpraktijken. Sommige van hen dachten dat de familie Van Boeijen de oplichters waren en bedreigde de familie zelfs.

'We kunnen niks doen'

'Ik ben naar de politie gegaan, want mijn id-gegevens worden misbruikt. Maar de politie zegt 'U bent niet financieel gedupeerd, we kunnen niks voor u doen'.'
Het mysterie wordt nog groter als er naar het nummer van de oplichter wordt gebeld. Als de telefoon niet wordt opgenomen klinkt er een voicemail in het Vlaams.

Verwijderd

Inmiddels lijkt de boef uit beeld te zijn geraakt. Marktplaats en Speurders hebben de advertenties op naam van Niek van Boeijen inmiddels verwijderd, maar daarbij is de nachtmerrie nog niet ten einde.
'Niek doet nu eindexamen voor zijn HAVO. Als hij gaat solliciteren en een personeelsadviseur gaat hem Googlen en komt zijn naam tegen, dan kan dat gevolgen hebben', zegt vader Stef van Boeijen.