RUG opent eigen campus in China

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) opent als eerste Nederlandse universiteit een eigen campus in China. Dat bevestigt een woordvoerder van de RUG.
Het contract voor de RUG-campus in de stad Yantai wordt woensdag getekend tijdens het bezoek van premier Mark Rutte aan China. De RUG ziet de 'University of Groningen Yantai' als een manier om internationaal te groeien.
In samenwerking met de Chinese Landbouw Universiteit in Beijing vestigt de RUG zich vanaf 2016 in de stad Yantaiop een nu reeds grotendeels ontwikkelde campus. In 2017 gaat de Chinese RUG-vestiging de eerste studenten opleiden.

Enorme groeimarkt

'Dit is een unieke kans voor de RUG om zich als eerste continentale universiteit te vestigen in Noord-China', zegt collegevoorzitter Sibrand Poppema. 'China is een enorme groeimarkt voor universiteiten, met inmiddels ruim 7 miljoen nieuwe studenten per jaar, van wie ruim 450.000 in het buitenland gaan studeren.'

Interessante partner

De Chinezen zien de RUG volgens Poppema als een interessante partner. 'We zijn een  snel stijgende internationale top 100-universiteit, met al een groot aantal Engelstalige bacheloropleidingen. We gaan uiteindelijk een kopie van de RUG realiseren in Yantai, met bachelor-, master- en PhD-programma's, met significante research-activiteiten en samenwerking met bedrijven. Deze activiteiten zullen ook de samenwerking tussen Yantai en de noordelijke regio versterken.'