Moord op Eelder onderduiker lijkt na 70 jaar alsnog opgelost

De moord op onderduiker Jacob de Vries in Eelde lijkt na zeventig jaar eindelijk opgelost.
De Vries werd op vrijdag 13 april 1945, de dag dat Eelde werd bevrijd, om het leven gebracht. Hij had ruim twee jaar ondergedoken gezeten in het Kluivingsbos, tegenover het Familiehotel in Paterswolde.
Brief gevonden
De Historische Vereniging Ol Eel (Oud Eelde) kreeg onlangs een brief met nieuwe informatie in handen. Die brief is gevonden door manager Dick Postma van het Familiehotel.

Correspondentie

Postma vond de brief tussen de nagelaten correspondentie van de gezusters Heikens, de toenmalige eigenaren van het Familiehotel, dat in de laatste oorlogsjaren een soort ziekenhuis was. De brief is gedateerd op 21 april 1945 en geschreven door twee hotelgasten.

Doodgeschoten

Volgens Nico Harms van Ol Eel wordt in de brief de moord op de onderduiker opgelost. In de brief staat dat 'zes moffen' De Vries hebben 'neergeknald'. Die had zijn schuilplaats in het Kluivingsbos verlaten in de veronderstelling dat de Canadese bevrijders eraan kwamen. De Duitse soldaten gaven zich even later over aan de Canadezen.

Nog bij kennis

De twee hotelgasten schrijven in de brief dat zij De Vries zagen liggen en direct de doktoren uit het Familiehotel hebben gewaarschuwd. Die hebben de onderduiker opgehaald en verzorgd. De Vries was eerst nog bij kennis, maar overleed snel.

Tentoongesteld

'Een heel bijzondere brief, heel mooi geschreven. Dit is een waardevolle aanvulling op onze historie, daar zijn we voor opgericht', zegt Nico Harms tegen RTV Drenthe. De brief wordt van 1 tot en met 13 april tentoongesteld in het Historisch Centrum van Ol Eel.