Groningse partijen kunnen Rutte redden in Eerste Kamer

Provinciale partijen zoals Groninger Belang en Partij voor het Noorden kunnen een belangrijke rol spelen in de Eerste Kamer.
De Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF), waarmee de partijen een lijstverbinding hebben, kan het kabinet helpen om aan een meerderheid in de Eerste Kamer te komen.
Kandidaat-senator Hendrik ten Hoeve van OSF heeft er volgens de Volkskrant wel oren naar om 'onder voorwaarden' steun te geven aan het kabinet.

Unieke kans

'Dit is een unieke kans om invloed uit te oefenen', zegt de Fries Ten Hoeve. 'Er zijn wel belangrijke dingen aan de hand. We zouden met de regering willen praten over de gaswinning. Dingen gaan zodanig mis, daar moet wat aan gebeuren', aldus Ten Hoeve in de Volkskrant.

Vijfpartijencoalitie

Tot nu toe waren er vijf partijen nodig om het kabinet aan een meerderheid in de Eerste Kamer te helpen: de regeringspartijen VVD en PvdA en de gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP.
Deze vijfpartijencoalitie scoorde te slecht bij de provinciale staten verkiezingen om de meerderheid in de senaat te behouden. Het kabinet kan dus geholpen worden door één man: Hendrik ten Hoeve.