Olivier B. Bommel sprak Gronings

In de stripverhalen van Olivier B. Bommel en Tom Poes komen Groningse woorden, uitdrukkingen en zinsconstructies voor.
Dat concludeert Pim Oosterheert, eigenaar van museum de Bommelzolder, na bestudering van alle strips van dit tweetal.

Groningse wortels

De verklaring is volgens Oosterheert dat de schrijver van de Bommelstrips, Marten Toonder, Groningse wortels had. Zijn vader Marten Toonder senior is geboren in Warffum en ook Toonders moeder was Groningse.

Vakanties op het Hogeland

Toonder senior werd zeekapitein en ging in Rotterdam wonen. Daar werd Marten junior geboren, maar de vakanties tijdens zijn jeugd bracht hij vaak door bij ooms en tantes op het Hogeland.
Bommelverzamelaar Pim Oosterheert heeft zelf ook Groningse ouders. Hij herkende in de Bommelstrips woorden en uitdrukkingen die zijn ouders ook gebruikten en ging op onderzoek uit.

Slaperij

Een van de kenmerken van het Gronings is het samenvoegen van woorden zoals 'slaperij' voor alles wat met slapen te maken heeft, van tandenborstel tot pyjama. Bij Bommel kom je ook dat soort samenvoegingen tegen zoals “artserij' en 'eterij'

Dickerdack

Ook komen er plaats en eigennamen voor die gebaseerd zijn op het Gronings. De burgemeester van Rommeldam die altijd zit te eten heet Dickerdack wat is afgeleid van het Groningse dikkedakken wat uitgebreid en lekker eten betekent.