Spanning bij politiek Groningen: Wie gaat met wie?

Peter Verschuren
Peter Verschuren © RTV Noord
Het proces om te komen tot de formatie van een nieuw provinciebestuur gaat de volgende fase in. Informateur Peter Verschuren maakt zo goed als zeker vrijdagmiddag bekend welke partijen door gaan naar de volgende ronde.
Afgelopen week voerde Verschuren (SP-wethouder van Hoogezand-Sappemeer) gesprekken met alle partijen. Op basis van die gesprekken kiest Verschuren welke partijen het best bij elkaar passen en de komende weken inhoudelijk verder praten.

Witte rook?

De SP-fractie heeft de leidende rol in dit proces, omdat die partij bij de verkiezingen van vorige week als grootste uit de bus kwam. Officieel laat de SP-fractie weten 'nog geen nieuws te hebben', maar insiders rondom fractie spreken van een 'verrassend advies'. Vrijdagmiddag wordt witte rook verwacht.

'Afwachten'

Voor de buitenwereld en de andere politieke partijen blijft het vooralsnog gissen. Verschuren belt de andere onderhandelaars pas in de loop van vrijdagmorgen. 'Ik wacht het met spanning en nieuwsgierigheid af, zeker gezien het grote aantal mogelijkheden', zegt Tim Zwertbroek van D66. 'Te vroeg voor uitsluitsel', zegt Romke Visser van de PvdA.
Maar de meeste lijsttrekkers en onderhandelaars laten hun telefoon voor wat het is en reageren niet op vragen over de nabije toekomst. Omdat ze simpelweg niets te melden hebben of omdat ze de informateur niet onnodig voor de voeten willen lopen? Voor het weekend komt een eind aan de onzekerheid.