'Steigerhuis' in Stedum gaat tegen de vlakte

Een van de bekendste huizen in het aardbevingsgebied wordt gesloopt. Het gaat om de woning van de familie Mulder aan de Molenstraat in Stedum. Ook een woning in Kantens gaat volgende week tegen de vlakte.
De woning in Stedum heeft een kleine twee jaar in de steigers gestaan. Het pand wordt gezien als symbool voor de onmacht van de NAM om complexe schadegevallen in het aardbevingsgebied op te lossen.
Er zijn voor het huis diverse acties gevoerd door onder meer de Groninger Bodem Beweging.

'Het is zover'

De bewoners hebben na moeizame onderhandelingen met de NAM een akkoord bereikt over sloop en latere nieuwbouw: 'Het heeft lang moeten duren, maar we hebben een compromis. Het is zover,' zegt Helma Mulder, die een contract met geheimhoudingsplicht heeft moeten tekenen en dus niet veel kwijt kan.
De familie was al enige tijd elders ondergebracht. Het is de bedoeling dat op dezelfde plek in het centrum van Stedum een nieuw huis wordt gebouwd.

Boerderij ook plat
Volgende week gaat de slopershamer ook door een woning aan de Bredeweg in Kantens. Het gaat om het ouderlijk huis van aannemer Klaas de Boer, die veel aardbevingsschade in het gebied herstelt.

'Dit doet pijn'

Het huis is drie jaar geleden na het overlijden van zijn ouders verkocht. Volgens De Boer was toen nog geen sprake van aardbevingsschade. Hij moet met lede ogen aanzien dat het pand volgende week plat gaat. 'Dit doen ons veel pijn. Verschrikkelijk,' verzucht hij.