PvdA buitenspel bij coalitieonderhandelingen

De PvdA doet voorlopig niet mee met de coalitieonderhandelingen voor een nieuw provinciebestuur. Informateur Peter Verschuren adviseert een coalitie van SP, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en D66.
Tijdens de afgelopen Statenverkiezingen moest de PvdA een
verwerken. De partij verloor zes van de twaalf zetels. De SP won er twee, kwam in totaal uit op acht zetels en is daarmee de grootste partij geworden.

'Mijlenver van elkaar af'

Volgens de SP bleek samenwerking met de PvdA onmogelijk: 'De afgelopen jaren is keer op keer gebleken dat we in de praktijk lijnrecht tegenover elkaar staan en hele andere keuzes maken als het gaat om leefbaarheid, werkgelegenheid en bestuursstijl. Inhoudelijk stond en staat de PvdA hier in de provincie mijlenver van ons af. Uit de gesprekken van afgelopen week is ook geen hoop op verandering hierin gekomen', vertelt fractievoorzitter Sandra Beckerman.

Vertrouwen

Volgens Beckerman hebben de SP, CDA, ChristenUnie, Groenlinks en D66 wel veel overeenkomsten: 'We hebben er het volste vertrouwen in dat we met elkaar opkomen voor een drastisch lagere gaswinning. Ook willen we fors investeren in leefbaarheid en werk in Groningen. We hebben er zin in om het verschil te kunnen maken in de provincie!'
De vijf partijen gaan de komende weken om tafel voor de daadwerkelijke onderhandelingen. De partijen wijzen op korte termijn een formateur aan.
De huidige coalitie bestaat uit de PvdA, VVD, D66 en ChristenUnie.