Strijd om nieuwe moskee in Stad is nog niet gestreden

'Opgelucht, maar aan de andere kant ook jammer voor de islamitische gemeenschap.' Zo reageert Roelhof van Weering, voorzitter van de Wijkraad Paddepoel, op het nieuws dat de bouw van een nieuwe moskee in de Groningse wijk voorlopig niet doorgaat.
Parkeerchaos

De bestuursrechter haalde deze week een
door de bouwvergunning, die de gemeente Groningen had afgegeven voor een moskee in het Selwerderpark. Tot opluchting van veel buurtbewoners, die vrezen voor een
in de wijk tijdens gebedsdiensten. Bovendien zijn ze bang dat het park te veel wordt aangetast. Het was de bedoeling dat de nieuwe moskee ongeveer drie keer zo groot zou worden als het huidige pand, een oud boerderijtje.

Uitgepraat

Weering: 'We zijn niet tegen een nieuwe moskee, maar wel tegen de plek in het Selwerderpark. Er is ruimte genoeg aan de Friesestraatweg. Goed bereikbaar en geen gebrek aan parkeerplaatsen. We hebben geprobeerd de gemeente hiervan te overtuigen, maar dat is niet gelukt. Dan zijn wij als wijkraad uitgepraat en is het aan de buurtbewoners of ze naar rechter stappen'.

Aanzuigende werking

Het moskeebestuur verwacht dat het aantal bezoekers gelijk zal blijven, maar Weering ziet dat anders. Hij is bang voor een aanzuigende werking. 'Wij denken dat een nieuwe, grotere moskee meer bezoekers uit de regio zal trekken. We zien nu al dat het aantal bezoekers de laatste maanden aan het toenemen is.' Voorlopig trekken de buurtbewoners dus aan het langste eind, maar wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) heetf al laten doorschemeren dat de gemeente waarschijnlijk in hoger beroep gaat.

'Erg jammer'

Het bestuur van de moskee is teleurgesteld over het besluit van de rechter. 'We vinden dit erg jammer, maar we blijven hierdoor wel alert', zegt woordvoerder Jeffrey Jager. Het bestuur heeft donderdag met burgemeester Peter den Oudsten gesproken. Over de inhoud van dat gesprek wil Jager alleen kwijt dat Den Oudsten verschillende opties heeft voorgelegd. Eén daarvan is hoger beroep.