Grotere kans op aanrijdingen door ingaan zomertijd

© Suzanne Stoppels (bewerkt)
Er is een grotere kans op aanrijdingen met wilde dieren dit weekend. De Koninklijke Jagersvereniging roept automobilisten op extra alert te zijn de komende dagen.
De verhoogde kans op ongelukken komt door het ingaan van de zomertijd.
Elk jaar worden er in de provincie Groningen ongeveer vierhonderd wilde dieren aangereden in de dagen nadat de tijd is verzet. De Jagersverenging roept dan ook op extra voorzichtig te zijn tijdens zonsopkomst en het moment dat de zon ondergaat.

Dieren kennen geen 'zomertijd'

Jager Henk Prins uit Bedum namens de Jagersvereniging: 'Onze biologische klok krijgt tijdens het verzetten van de tijd een slinger maar de dieren hebben daar niets mee te maken.'
'Wij verplaatsen de ochtendspits heel makkelijk een uurtje, maar het wild leeft gewoon zoals het altijd doet', zegt Prins. 'De verplaatsingen van onder meer reeën vallen dan precies samen met de ochtend- en de avondspits, met alle gevolgen van dien'.
Niet alleen dertig jagers paraat..
Volgens Prins staan in Groningen dit weekend ruim dertig jagers paraat om aangereden wild -indien nodig- 'netjes uit hun lijden te verlossen'. Als die jagers worden ingezet is het leed al geschied, extra opletten dus.

'Daarom zetten we in deze tijden ook extra in op preventie' legt Prins uit. 'We plaatsen bijvoorbeeld wildspiegels met reflectoren zodat het wild op die plekken niet oversteekt. Of we sluiten juist plekken waar wild oversteekt af.'

Een botsing, en dan?

Mocht u dit weekend een botsing krijgen met bijvoorbeeld een ree, meld dit dan zo snel mogelijk bij de Jagersvereniging, dierenambulance of politie.